یکشنبه - ۱۵ مهر ۱۴۰۳ | Sunday - 06 October 2024
به طور کلی تست شبکه لوله کشی ساختمان به منظور بررسی هرگونه نقض در اجرای سیستم لوله کشی پیش از پوشاندن لوله ها صورت میگیرد. این تست میتواند به صورت مجزا و برا هر بخش از سیستم لوله کشی انجام شود و یا به صورت کلی و در پایان لوله کشی صورت پذیرد. توصیه می شود در مواردی که تست برای هر بخش به صورت مجزا انجام می شود، در پایان تست، مراحل آن مجددا برای کل سیستم به صورت یکپارچه تکرار شود.
پیش از انجام تست و تایید لوله کشی، باید از نصب تمامی اتصالات (پرس صحیح اتصالات پرسی و محکم بودن اتصالات کوپلی و رزوه ای) اطمینان حاصل نمود. این کار معمولا توسط یک بررسی چشمی از مجموعه لوله و اتصال قابل انجام است. در این مرحله هیچ یک از اجزای لوله کشی نباید با عایق یا اجزای ساختمانی پوشانده شودو همه اجزای لوله کشی باید آشکار و قابل بررسی باشد. همچنین لازم است پیش از انجام تست، کل سیستم قبل از اعمال فشار از هوا تخلیه گردد. به این منظور می بایست سیستم را با آب تمیز پر نمودو همزمان با استفاده از شیر هواگیری، هوای سیستم را خارج کرد.
لازم به ذکر است در حین این فرایند نباید هیچ مسیری بسته باشد و کلیه مخازن، اتصالات و تجهیزات نظیر شیر اطمینان و مخزن انبساط که در اعمال فشار بالا دچار مشکل می شوند، باید در هنگام اجرای تست فشار از سیستم جدا گردد. همچنین قبل از شروع تست، دمای آب درون لوله ها و دمای محیط باید با یکدیگر به تعادل رسیده و یکسان باشد.
این تست غالبا با آب اجرا می گردد، اما اجرای آن بوسیله هوای فشرده، نیروژن و در اکسید کربن در بعضی موارد بلامانع است. در مکان هایی که رعایت بهداشت در آن ها بیش از حد متعارف مهم است (مانند مراکز بهداشتی و ...) و یا در ساختمان هایی که از زمان اجرای تاسیسات در آن ها تا زمان استفاده از سیستم لوله کشی، فاصله زمانی زیادی وجود دارد(به عنوان مثال اجرای تاسیسات در فصول سرد صورت گرفته است و بهره برداری سیستم در فصول گرم باشد.) به منظور جلوگیری از ایجاد آب راکد و یا یخ زدگی لوله ها در فصول سرد، اجرای تست توسط هوا بلامانع است؛ اما همواره باید توجه نمود که تست بوسیله هوا کافی نبوده و تی المقدور باید پیش از استفاده سیستم و خاتمه کار، سیستم با آب نیز تست شود. اگر تست فشار در فصل سرما انجام می شود، بهتر است از محلول استاندارد برای تقلیل دمای انجماد آب داخل سیستم استفاده شود و در پایان، سیستم کاملا خالی از آب گردد. به این ترتیب از یخ زدگی آب داخل لوله پیش از پوشش کامل آن جلوگیری می شود.
مکان قرارگیری فشار سنج در تست شبکه لوله کشی ؟!؟!؟!
برای تست بوسیله آب، معمولا از یک تلمبه دستی مخصوص تست فشار آب و یک فشار سنج استفاده می شود. فشار سنج باید با حداقل دقت 1/0 و محدوده فشار 0 تا حداقل 20 بار باشد. این فشار سنج مطابق استاندارد DIN 1988-part 2 باید در پایین ترین قسمت سیستم نصب شده و توسط یک شیر قطع و وصل از سیستم جدا گردد. در ساختمان های با ارتفاع بالا، در صورتی که فشار سنج در بالاترین قسمت ساهتمان قرار داده شود، این کار سبب ایجاد فشار مازاد در لوله ها در پایین ترین بخش ساختمان می شود و در صورتی که فشار سنج در پایین ترین قسمت ساختمان واقع شود، فشار در بالاترین بخش سیستم لوله کشی کمتر از مقدار فشار اولیه تست می گردد؛ بنابراین پیشنهاد میگردد در ساختمان های مرتفع برای هر واحد ساختمان، تست فشار به صورت مجزا صورت پذیرد.
تست فشار سیستم لوله کشی BTS مطابق با استاندارهای EN 806-4 و DIN 1988-part 2 و مقررات ملی ساختمان مبحث شانزدهم می باشد. این تست دارای دو مرحله بوده و در صورتی که در هر یک از مراحل تست، نشتی در سیستم و یا افت فشار بیش از حد مجاز مشاهده شود، ایتدا باید نقض سیستم رفع شده و مجددا تست اجرا گردد.
مرحله اول
فشار اولیه تست باید به میزان 5 بار بیشتر از فشار کاری سیستم در نظر گرفته شود. در سیستم پنج لایه، ماکزیمم فشار کاری 10 بار در نظر گرفته می شود. (این فشار می بایست حداکثر 15 بار باشد)
15 بار ≥ 5 بار + حداکثر فشار کاری مجاز = فشار تست
1-اعمال فشار اولیه تست به سیستم لوله کشی
2- تجدید فشار به فشار اولیه تست، پس از گذشت 10 دقیقه از شروع تست
3- تجدید فشار به فشار اولیه تست، پس از گذشت 20 دقیقه از شروع تست
4- ثبت فشار پس از گذشت 30 دقیقه ز شروع تست (p1)
5- حفظ سیستم بدون ایجاد تغییر در فشار به مدت 30 دقیقه
(در فاصله زمانی 30 تا 60 دقیقه پس از شروع تست)
1- ثبت فشار پس از گذشت 60 دقیقه از شروع تست (p2)
2- اندازه گیری افت فشار (Δ p2-p1=p1)
(افت فشار در این محدوده زمانی نباید بیشتر از 6/0 بار باشد)
تست فشار سیستم لوله کشی BTS
مرحله دوم
1- حفظ سیستم بدون تغییر در فشار پس از مرحله اول، به مدت 2 ساعت
2- ثبت فشار پس از گذشت 2 ساعت از ابتدای مرحله دوم (p1) (180 دقیقه پس از شروع تست)
3- اندازه گیری افت فشار (Δ p2-p1=p1) (افت فشار در این محدوده زمانی نباید بیشتر از 2/0 بار باشد)
نکات قابل توجه
* در مرحله اول، تنها دو مرتبه افت فشار ایجاد شده در سیستم شارژ می شود و به فشار اولیه تست می رسد.(پس از گذشت 30 دقیقه از شروع ست، فشار نباید تجدید شود)
* در صورتی که در یکی از مراحل تست، نشتی در سیستم و یا افت فشار بیش از حد مجاز مشاهده شود، نقض سیستم باید رفع شده و مجددا تست انجام شود.
* پس از انجام تست و اطمینان از اجرای صحیح لوله کشی بهتر است برای جلوگیری از آسیب رسیدن به لوله ها ، روی آن ها با ملات سبک پوشانده شود. پس از اتمام این مرحله پیشنهاد می شود تست فشار مجددا انجام شود.
* اگر تست فشار در فصل سرما اجرا می شود، بهتر است از محلول مناسب برای تقلیل دمای انجماد آب داخل سیستم استفاده شود و در پایان سیستم کاملا خالی از آب شود. اینگونه از یخ زدگی آب داخل لوله قبل از پوشش کامل آن جلوگیری می شود.
* افزودن اتصال جدید بعد از تست فشار مجاز نمی باشد.
فشار اعمالی در ابتدای تست فشار برای کلیه لوله های پنج لایه، بیش از 15 بار مجاز نمی باشد.
در زمان بتن ریزی باید دقت شود آسیبی به سیستم لوله کشی وارد نشود. در هنگام بتن ریزی کف، سیستم باید تحت شار آب به مقدار 3 بار قرار گیرد.