جمعه - ۲۳ آذر ۱۴۰۳ | Friday - 13 December 2024
استفاده از با کیفیت ترین محصولات در تاسیسات ساختمان بدون اجرای صحیح موجب مختل شد عملکرد سیستم می شود و نتیجه مطلوب حاصل نمی گردد. در این راستا استفاده از ابزار با کیفیت و اجرای دقیق محصولات بسیار حائز اهمیت است. در ادامه برخی از ابزار های کار مورد استفاده در تاسیسات ساختمانی و نحوه کار کردن با آن ها بیان شده است.
ابزار آلات لوله کشی ساختمانی
با توجه به پیدایش لوله های چند لایه و اتصالات خاص مربوط به آن ها، روش های اجرایی نصب نیز در مقایسه با روش های معمول لوله کشی لوله های فلزی و پلی پروپلین (pp) دستخوش تغییرات گردیده اند. در ادامه ابزار آلات مورد استفاده در اجرای سیستم های لوله کشی چند لایه آمده است.
- دستگاه پرس
- قیچی برش
- فنر
- خم کن دستی یا هیدرولیکی
- کالیبراتور
از دستگاه پرس برای پرس کردن اتصالات پرسی لوله های پنج لایه استفاده می گردد. عملیات پرس به وسیله این دستگاه بین 3 تا 7 ثانیه به طول می انجامد. دستگاه پرس معمولا دارای چندین فک متناسب با سایزهای مختلف لوله می باشد که این فک ها قابل تعویض است. دهانه هر فک شامل سه برآمدگی می باشد؛ که این سه برآمدگی بر روی حلقه استیل اتصالات پرسی نشسته و باعث می شود لوله در آن محل پرس گردد و آب بندی اتصال پرسی نشسته و باعث می شود لوله در آن محل پرس گردد و آب بندی اتصال پرسی اتصال کامل شود. در شکل جعبه دستگاه پرس و در شکل اجزا و متعلقات دستگاه پرس نشان داده شده است. توجه: یکی از مهم ترین مراحل اجرای سیستم لوله کشی چند لایه، مرحله پرس اتصالات پرسی به لوله است.
نحوه کار با دستگاه پرس
1- برای کار با دستگاه پرس شارژی، پس از خارج نمودن دستگاه پرس و باتری از جعبه آن، می بایست باتری در مکان مناسب خود قرار گیرد.
2- با توجه به سایز لوله فک متناسب با آن انتخاب می گردد. با فشردن دکمه مربوط به پین روی دستگاه، پین بیرون می آید. سپس فک متناسب با سایز لوله جا زده شده و با فشردن مجدد دکمه، پین به جای اولیه خود باز میگردد.
3- دهانه فک پرس باز شده و روی قسمت استیل اتصال پرسی قرار میگیرد. باید توجه نمود که فک دستگاه به گونه ای تنظیم گردد که بخش اعظم رینگ استیل اتصال، در درون فک دستگاه قرار گیرد. فک دستگاه باید عمود بر لوله و حلقه استیل باشد و به حلقه پلاستیکی تعبیه شده بچسبد.
4- توسط دستگاه پرس به اتصال فشار اعمال می گردد؛ به این ترتیب دهانه فک به تدریج بسته می شود و اتصال پرسی به لوله پرس می گردد. دهانه دستگاه پس از اتمام پرس، روی هم قرار گرفته و بخش هیدرولیکی، فرمان قطع فشار را صادر می کند.
روش برش لوله با قیچی
1- دهانه قیچی متناسب با قطر لوله باز شود.
2- سپس لوله درون فک قیچی قرار داده شده (به صورت عمود بر محور لوله) و به آرامی بسته شود تا تیغه بالایی بر سطح لوله مماس گردد.
3- پس از اطمینان از قرار گیری دقیق و مناسب تیغه یچی بر روی لوله، دسته آن می بایست مرتبا باز و بسته شده تا لوله بریده شود. در صورتی که در حین و باز و بسته کردن دسته قیچی و ابتدای انجام عمل برش، قیچی به صورت دورانی به میزان 90 درجه به سمت پایین بچرخد، از دو پهن شدن لوله جلوگیری شده و برش دقیق تری ایجاد می گردد.
توجه 1: دقت شود در هنگام بریدن لوله ، انگشت دست درون دهانه قیچی قرار نگیرد.
توجه 2: برای جلوگیری از مشکل جدا شدن طول لوله در هنگام اجرا، باید به برش لوله به اندازه مورد نیاز توجه شود.
خم کردن لوله
خم کردن لوله پنج لایه بر اساس ابزار آلات در دسترس به سه روش انجام می گیرد:
روش اول : خم کردن لوله به صورت دستی که نکات پیش تر توضیح داده شد.
روش دوم : خم کردن لوله به وسیله فنر
از بهترین راه کار ها برای خم کردن لوله های سایز پایین، بدون آنکه منجر به دو پهن شدن لوله گردد، استفاده از فنر می باشد. این کار سبب می شود شعاع خم کمتر و زاویه خم نیز دقیق تر شود. فنر ها در دو نوع کلی موجود می باشند:
1- فنر تو کار (داخل لوله) : فنر تو کار برای لوله های پنج لایه تا سایز 32 میلیمتر و طول لوله کوتاه استفاده می گردد و شعاع خم مناسب و مطلوب حاصل می شود.
2- فنر رو کار(روی لوله) : فنر رو کار بیشتر درمورد لوله های پنج لایه تا سایز 32 میلیمتر با طول لوله بلند استفاده می گردد.
نحوه خم کردن لوله با استفاده از فنر
1- فنر متناسب با سایز لوله انتخاب نمایید.
2- باتوجه به سایز و طول لوله فنر درون لوله رفته یا روی لوله قرار می گیرد.
3- به وسیله فنر و با وارد کردن نیروی دست، محل مورد نظر را با توجه به شعاع خم مجاز به آرامی خم کنید.
4- پس از خم نمودن لوله فنر را از لوله جدا نمایید.
روش سوم: خم کردن لوله بوسیله خم کن دستی یا هیدرولیک
در هنگام اجرای لوله کشی در متراژ بالا و بدون استفاده از اتصالات در طول لوله های به کار برده شده (مانند سیستم های گرمایش از کف) در مکان هایی که لوله باید بدون ایجاد دو پهن شدن و یا شکستگی خم شود و یا نیاز به خم های 180 درجه باشد، استفاده از خم کن دستی یا هیدرولیکی توصیه می گردد.
این خم کن شامل یک دهانه کمانی شکل (فک متحرک) و دو فک کوچک با قابلیت چرخش در جای است که هر دو با توجه به سایز لوله انتخاب می شوند.
مراحل استفاده از خم کن دستی
1- دو فک چرخان جلویی و فک کمانی عقبی را با توجه به سایز لوله انتخاب کنید.
2- لوله را در دهانه قوس دار دستگاه (فک متحرک) قرار دهید.
3- با وارد نمودن فشار بر دسته دستگاه فک متحرک به سمت جلو حرکت می کند.
4- لوله با قرار گرفتن میان فک های دستگاه به راحتی خم می شود.
5- با کشیدن دسته متحرک در خلاف جهت قبلی لوله آزاد شده و از دستگاه خارج می گردد.
خم مجاز لوله پنج لایه
شعاع خم مجاز برای هر کدام از روش های مذکور متناسب با سایز وله آورده شده است. D قطر خارجی لوله، s ضخامت جداره لوله و r شعاع خم می باشد.
خم متناسب با سایزهای مختلف لوله
شعاع خم لوله
از اجزای اصلی اجرای سیستم لوله کشی کالیبراتورها هستند که به دو صورت تک سر و سه سر (سه پره) عرضه می شوند. کالیبراتورهای سه پره ای برای کالیبره نمودن با سایزهای 16و20و25 و در سایز های بزرگ تر 20و25و32 مورد استفاده قرار می گیرند.
کالیبراتور به دو منظور زیر به کار می رود:
اول : هنگامی که لوله توسط قیچی بریده شودممکن است سطح مقطع لوله از حالت دایره خارج شده و نتوان از آن استفاده نمود(گاهی سطح مقطع به شکل بیضی در امده و گاهی هم گوشه دار و تیز می شود) کالیبراتور سبب می شود سطح مقطع لوله گرد شده و اتصال راحت تر داخل لوله برود.
دوم : کالیبراتور بر روی لبه لوله هم از داخل و هم از خارج پخ 45 درجه ایجاد می کند؛ زیرا در انتهای کالیبراتور تیغه برشی وجود دارد که با چرخش کالیبراتور در جهت ساعت گرد یا خلاف آن و فشار دست، پخ ایجاد می شود. با این کار می توان لوله را به راحتی و به اندازه مورد نیاز داخل اتصال فرو برد.
کالیبره کردن لوله
در ابتدا باید کالیبراتور متناسب با سایز لوله انتخاب شود. نوک کالیبراتور را به مایع روان کننده آغشته کرده (مایع روان کننده می تواند صابون مایع،شامپو و مایع ظرف شویی باشد و هرگز نباید انواع روغن و گریس به علت غیر بهداشتی بودن به عنوان مایع روان کننده استفاده شود) سپس کالیبراتور بوسیله فشار دست وارد لوله شده و می بایست در جهت ساعت گرد دوران داده شود. زمانی که سطح مقطع لوله به حالت اولیه بازگشت و یا کالیبراتور لبه داخلی لوله را به صورت کامل پخ زد عمل کالیبره کردن به پایان می رسد. مجددا باید کالیبراتور درون لوله در جهت پادساعت گرد دوران داده شده و از داخل لوله خارج شود.
این کتاب شما با اصول لوله کشی آب سرد و گرم با لوله های آهنی و گالوانیزه به صورت کاملا اصولی آشنا خواهید شد. لوله کشی آب سرد و گرم در یک ساختمان از ارکان اصلی، جهت قابل سکونت بودن یک خانه مسکونی است.
در مبحث اجرای لوله کشی آب سرد و گرم
1ـ اصول اجرایی لوله کشی،
2ـ نحوه صحیح انتخاب مصالح،
3ـ آگاهی از نکات فنی و ایمنی در لوله کشی آب سرد و گرم و
4ـ در نهایت با مقررات ملی ساختمانی، در مورد لوله کشی آب سرد و گرم در ساختمان آشنا می شویم.
دانستن جزئیاتی در مورد نحوه صحیح لوله کشی از قبیل قراردادن شیر یکطرفه و شیر فرعی پس از کنتور، صاف و موازی بودن لوله های هم گروه در زمان لوله کشی و اینکه تغییر مسیر لوله باید قائمه باشد، مگر اینکه در نقشه ی پیمانکار شیوه و دلیل آن را مشخص شده باشد؛ از جمله اطلاعاتی است که با خوانده سرفصل لوله کشی آب سرد و گرم در یک ساختمان، از آنها آگاه می شویم.
لینک های مرتبط :
👈 دانلود لیست قیمت ابزارآلات لوله کشی