یکشنبه - ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ | Sunday - 20 April 2025
در مقالات قبلی نکات مهمی که باید قبل از گرمایش از کف دانست و همینطور روش هایی برای ایجاد گرمایش مطبوع در گرمایش از کف را بررسی نمودیم .سیستم گرمایش از کف یک روش مناسب برای ایجاد گرمایش مطبوع بر اساس انتقال حرارت تابشی است. نحوه توزیع حرارت در سیستم گرمایش از کف نسبت به دیگر روش های گرمایشی که بر اساس انتقال حرارت هدایتی می باشند، یکنواخت تر بوده و موجب احساس آرامش بیشتری برای افراد حاضر در محیط می شود. در این مطلب سعی داریم شما را با تجهیزات مورد نیاز برای گرمایش از کف آشنا کنیم و در پایان ویدیوی مراحل اجرای سیستم گرمایش از کف را مشاهده نمایید.
و در قسمت بعد به بحث تست های سیستم گرمایش از کف می پردازیم.
👈 سفارش محصولات گرمایش از کف بهتراشان با بالاترین تخفیف
سیستم گرمایش از کف شامل یک جفت کلکتور رفت و برگشت مدولار از جنس برنج همراه با فلومتر و شیر سوزنی است که آب گرم از کلکتور رفت (کلکتور دارای فلومتر) به سمت فضا خارج و آب سرد شده به کلکتور برگشت (کلکتور دارای شیر سوزنی)، باز میگرددو این عمل موجب گرمایش فضاهای ساختمان می شود.
سیستم گرمایش از کف یک سیستم بسته بوده و چون با هوای بیرون در ارتباط نیست، نیاز به در نظر گرفتن وسیله ای برای تخلیه ی هوای سیستم دارد. هوای باقی مانده در سیستم های گرمایشی موجب عملکرد نادرست در انتقال حرارت سیستم می شود و استفاده از شیر هواگیری در این سیستم ها به خصوص برای سیستم های گرمایش از کف که در آن طول لوله ها عموما زیاد است ضروری می باشد. برای این منظور شیر هواگیری باید روی هر دو کلکتور رفت و ( در صورت وجود محدودیت یک عدد روی کلکتوری که بالاتر نصب شده است )برگشت قرار بگیرد. در مقاله ای به اجمال به نکات اجرا و راهنمای استفاده از شیر هواگیری اتوماتیک پرداختیم.
از فلومتر برای تنظیم دبی جریان سیال عبوری در هر مدار سیستم گرمایش از کف استفاده می شود. فلومترها در سیستم گرمایش از کف بر روی کلکتور رفت و برای هر مدار به صورت مستقل تعبیه می شوند. فلومترهای روتاری عمدتا از یک لوله شیشه ای که قطر آن با شیب ملایم تغییر میکند، ساخته شده اند و به طور عمودی بر روی کلکتور نصب شده و جریان به آن وارد می شود. جسم شناوری که به اندازه پایه لوله شیشه ای است درون آن قرار گرفته و متناسب با مقدار جریان به سمت پایین حرکت می کند. اگر جریان عبوری سیال صفر باشد شناور در قسمت بالایی محفظه قرار گرفته و مسیر عبور سیال را مسدود می نماید. در صورتی که جریان سیال برقرار شود، نیروی سیال با غلبه بر نیروی فنر زیر جسم شناور، آن را جابه جا می کند و مسیر عبور سیال را باز می نماید.
میزان جریان عبوری (دبی) با موقعیت شناور از درجه بندهایی که روی لوله شیشه ای نوشته شده است خوانده می شود. در سیستم های گرمایش از کف عموما از فلومتر با دبی 1 تا 5 لیتر بر دقیقه استفاده می شود.
شیر برقی قابل نصب بر روی شیر سوزنی کلکتور برگشت با هدف قطع و وصل شدن جریان داخل مدارهای گرمایش از کف در نظر گرفته می شود. این شیرها که فقط در دو حالت باز و بسته کامل فعال هستند، از ترموستات های اتاقی فرمان گرفته و امکان کنترل دمای محیط را به کاربر می دهند. شیر های برقی گروه صنایع "بی تی اس" قابلیت تنظیم در دو حالت "دستی" و "اتوماتیک"را دارا هستند. در حالت دستی سیستم همیشه باز بوده و زمانی استفاده می شود که نیاز باشد ترموستات از سیستم خارج شود. برای تنظیم شیر به حالت دستی کافیست کلاهک آن را در جهت پادساعتگرد بچرخانید. این شیرها در حالت اتوماتیک بسته می باشند و با دستور ترموستات باز می شوند. اطلاعات فنی شیر برقی در جدول زیر بیان شده است.
هنگام راه اندازی سیستم گرمایش از کف و یا خالی کردن آن به علت تعمیرات، سیستم به شارژ و تخلیه آب نیاز دارد،لذا باید شیری مخصوص به این امر که شیر شارژ و تخلیه نامیده می شود بر روی انتهای هر دو کلکتور رفت و برگشت نصب گردد.
دو جز اصلی در سیستم های گرمایش از کف، شیر هواگیری و شیر شارژ تخلیه می باشد. به منظور اتصال این دو محصول به کلکتورهای سیستم های گرمایش از کف لازم است در انتهای کلکتورهای رفت و برگشت یک سه راه نصب شده و شیر هواگیری و شیر شارژ و تخلیه بر روی آن قرار گیرد.با این محصول نیاز به استفاده از سه راهی گالوانیزه برای اتصال شیرهواگیری و شیر شارژ و تخلیه مرتفع شده است.
ورود سیال از منبع گرمایش به کلکتورهای اصلی و خروج سیال سرد شده از کلکتور به سمت منبع گرمایش توسط شیر زانویی کوپلی و یا شیر توپی دسته پروانه ای کنترل می شود در شکل زیر این شیر ها نشان داده شده است.
وظیفه ترموستات کنترل دمای محیط با صدور فرمان قطع و وصل کردن مقدار سیستم گرمایش از کف در آن محیط است. ترموستات از دو طریق سیم و امواج به صورت بی سیم فرمان قطع و وصل هر مدار را به شیرهای برقی صادر می کند. در گروه صنایع بی تی اس ترموستات ها در 3 مدال آنالوگ، با سیم قابل برنامه ریزی و بی سیم قابل برنامه ریزی عرضه می گردند. دقت اندازه گیری ترموستات ها تا c 1 ± است. گفتنی است هر ترموستات قابلیت کنترل و صدور فرمان قطع و وصل برای حداکثر 5 شیر برقی را دارد. در مقالات قبل، ترموستات و انواع آن را شرح داده ایم.
ترمینال گرمایش از کف فرمان صادر شده از ترموستات را دریافت و به شیر برقی مربوط به آن انتقال می دهد. این ترمینال ها بر اساس ترموستات ها بر اساس ترموستات مورد استفاده در دو حالت با سیم و بی سیم موجود می باشند و قابلیت اتصال حداکثر 8 ترموستات را دارند. همچنین در این ترمینال رابط خروجی کنترل منبع گرما و پمپ برای ترمینال های گرمایش از کف در نظر گرفته شده است.
درصورت بسته شدن مسیر جریان مدارهای سیستم گرمایش از کف برای جلوگیری از فشار آمدن روی پمپ نیاز به مسیرجدیدی برای جریان وجود دارد. این مسیر جدید توسط شیر by -pass که به دو کلکتور رفت و برگشت متصل است ایجاد می شود و از فشار پمپ کاسته می شود.
شیر سراهه وظیفه اختلاط آب گرم و سرد سیستم را بر عهده دارد. با این کار میتوان دمای آب تولیدی توسط دیگ موتورخانه را کاهش داد و این کاهش دما متناسب با آب ورودی سیستم گرمایش از کف خواهد بود . وجود این شیر همیشه الزامی نبوده و به تشخیص طراح در سیستم استفاده می شود .
در صورت استفاده از سیستم گرمایش مرکزی موتور خانه ایی با یک دیگ نیاز است از شیر سه راهه و پمپ سیر کولاتور و شیر بای پس استفاده شود. در سیستم گرمایش از کف مرکزی موتور خانه ایی با دو دیگ مجزا نیاز است از پمپ سیر کولاتور و شیر بای پس استفاده شود و استفاده از شیر سه راهه ضروری نیست . در صورت استفاده از مبدل کاهنده تغییری در بسته های پیشنهادی ایجاد نمی شود و میتوان مانند سیستم های گرمایشی پکیچ با آن برخورد کرد.
امروزه با توجه به گرمایش زمین و بحران مصرف انرژی نیاز است هرچه بیشتر در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی و استفاده از سیستم های با حداکثر راندمان گام برداشت. در این راستا استفاده از سیستم های عایق کاری می توان با افزایش راندمان موجب کاهش در مصرف انرژی شود.
به طور کلی در سیستم های گرمایش از کف انرژی تولید شده توسط لوله های گرم به اطراف و به خصوص دیوار پیرامون به صورت هدایتی منتقل می شود. برای پیشگیری از این موضوع لازم است که دیوار عایق کاری شود. نوار عایق کناره (پیرامونی ) باید کمی از سطح کف و حاشیه دیوارها را تا ارتفاع 15 سانتی متری از کف پوشش دهد. ضخامت عایق مورد استفاده 2 سانتی متر بوده و همچنین لازم است به بتن به دلیل انبساط حرارتی امکان حرکت حداقل به میزان 5 میلی متر داده شود. این نوار تا انتهای زمان تکمیل پوشش کف بریده نمی شود و پس از تکمیل بریده می شوند. تمام درزهای احتمالی بین چاچوب درها و سایر نقاط به طور دقیق باید عایق کاری شوند. عایق مورد استفاده از جنس فوم های پلی اتیلن EPE یا XPE می باشد. این عایق به بتن اجازه انبساط می دهد و از بوجود آمدن پل حرارتی به دیوارهای خارجی جلوگیری می کند. در صورت عدم تامین شرایط ذکر شده افزایش حجم در بتن به صورت تنش ذخیره شده و این تنش به لوله های گرمایشی وارد شده و عمر سیستم کاهش می یابد. همچنین کف پوش نهایی نیز دچار ترک و آسیب می شود. در شکل زیر نمونه ای از عایق مورد استفاده برای کناره و دیوارها نشان داده شده است.
عایق کف ساختمان باید از هدر رفتن انرژی حرارتی که از کف ساختمان انجام می شود جلوگیری کند. ساختمان میتواند با محیط گرم شده و با محیط گرم نشده مانند پارکینگ در ارتباط باشد. از این رو ضخامت عایق مورد مورد استفاده برای هر نوع کف متفاوت خواهد بود. معمولا حداقل ضخامت عایق کف 3 سانتی متر است که با توجه به شرایط طراحی و متناسب با دمای کف میتواند تغییر کند. عایق کف باید از نوع پلاستوفوم و از جنس یونولیت پلی استایرن با دانه بندی ریز باشد. ضریب هدایت حرارتی عایق مورد استفاده باید 04/0 – 03/0 و چگالی آن 25 kg/m باشد. در شکل زیر کف پوشیده شده با عایق کف نشان داده شده است.
پس از نصب لوله های گرمایش از کف و اتمام کار باید روی لوله ها با بتن پوشانده شود و از آنجایی که بتن دارای خاصیت اسیدی است لازم است لایه محافظ قبل از بتن ریزی روی لایه عایق کف کشیده شود و لوله ها بر روی لایه محافظ نصب گردند تا از آسیب و خوردگی عایق کف و کناری جلوگیری شود. جنس لایه محافظ از روکش آلومینیوم و یا ورق متالایز است که ضخامت آن حداقل 1/0 میلی متر است. ورق متالایز به صورت ساده و حباب دار عرضه می شود. برخی از عایق های کف دارای روکش متالایز میباشند و دیگر نیازی به استفاده از لایه محافظ به صورت جداگانه نیست. در شکل زیر لایه های محافظ استفاده شده در سیستم گرمایش از کف را نشان می دهد.
برای قرارگیری لوله روی ورق های عایق کف از بست ریلی و بست خاردار نشان داده شده در شکل زیر استفاده می شود.
بتن
لوله های نصب شده بر روی عایق در گرمایش از کف باید با بتن پوشانده شوند. برای ساخت ملات بتن باید از بتن عیار 350 (350 کیلوگرم سیمان در هر متر مکعب بتن) و از شن دانه نخودی استفاده گردد(حداکثر اندازه دانه ها از 1 سانتی متر بیشتر نشود) مجموع ضخامت ورق بتن از روی عایق کف تا زیر کف پوش نهایی (سرامیک،موزاییک،پارکت،و...) نباید کمتر از 5 سانتی متر باشد و افزایش ضخامت بتن تا 7 سانتی متر مشکلی برای سیستم ایجاد نمیکند.
اگر در سیستم گرمایش از کف احتمال یخ زدگی سیال وجود داشته باشد از ضد یخ استفاده می شود. وجود ضد یخ در آب باعث کاهش دمای انجماد آب می شود. ضد یخ جاری داخل سیستم باید به شکلی باشد که نه تنها باعث خوردگی تجهیزات گرمایشی نشود بلکه غیر سمی نیز باشد تا در صورت نشت برای کاربر مضر نباشد. سه ترکیب شیمیایی پروپیلن گیکول ،اتیلن گلیکول و منواتیلن گلیکول ضد یخ های موجود در بازار هستند. برای سیستم های برنجی ، پنج لایه و آهنی در درجه اول ضد یخ پروپیلن گلیکول (غیر سمی) و بعد از آن اتیلن گلیکول (سمی) مناسب می باشد و باعث خوردگی داخل سیستم نمیشود. استفاده از ضد یخ های خودرو مجاز نمیباشد. استفاده از ضد یخ در سیستم های گرمایشی به دو صورت دائم و موقت انجام میشود.
اگر در هنگام تست سیستم دمای محیط زیر صفر درجه سانتی گراد باشد و احتمال یخ زدگی سیال وجود داشته باشد تست سیستم با استفاده از درصدی از ضد یخ انجام می شود. این روش، استفاده موقت نام دارد و بعد از اتمام تست باید سیستم با کلر شستشو شود.
ضد یخ دائم
اگر سیستم گرمایش از کف برای محیطی انجام شودکه احتمال استفاده نشدن از آن برای چند هفته در زمستان وجود داشته باشد نیاز به استفاده از ضد یخ به صورت دائم می باشد. در صورت استفاده دائم از ضد یخ باید در دوره های زمانی متفاوت در سیستم تزریق ضد یخ انجام شود .
درصد وجود ضد یخ در آب برای سیستم های گرمایشی را شرکت سازنده ضد یخ بر اساس ترکیب شیمیایی موجود تعیین می کند . در جدول زیر درصد اختلاط آب و یک نمونه ضد یخ و تاثیر آن بر نقطه انجمادآب نشان داده شده است.
مراحل اجرای سیستم گرمایش از کف
توجه داشته باشید قبل از پوشش کردن لوله گرمایش از کف با بتن دو نکته را در نظر بگیریم : اول تست سیستم گرمایش از کف که دوبخش دارد ، یکی تست هواگیری و دوم تست فشار است .
وجود هوا در سیستم گرمایش از کف موجب انتقال در گرما میشود و در اجرا تست فشار اختلال ایجاد می کند . از این رو باید اول هواگیری سیستم اجرا شود.
- شیر های ورودی و خروجی و فلومتر ها بسته شود.
- شیر های برقی باز و درپوش بسوزنی بسته شود.
- شیر شارژ و تخلیه کلکتور رفت باز و آب ورودی شیر به آن وصل شود.
- شیر شارژ و کلکتور برگشت بز و یک لوله خروجی به آشیر وصل شود و به محل تخلیه مانند فاضلاب وصل شود.
- پیچ هواگیری اتومات به میزان دو دور واز شود .
- شیر سوزنی و فلومتر هر مدار به صورت جدا گانه باز و بسته شود برای شیر برقی کافی است از حالت اتومات به دستی تغییر یابد و بعد به حالت اتومات برگردنده شود .
- زمانی عملیات واگیری اتمام می یابد که آب از شیر تخلیه و و کلکتور برگشت به صورت روان تخلیه شود دقت کنید در هواگیری هر مدا جدا هواگیری شود .
- پس از اتمام فلومترو شیر سوزنی همه مدار ها و شیر های ورودی و خروجی بسته شوند .
- کلیه شیر ها ورودی و خروجی به کلکتور ها بسته و کلیه فلومتر های کلکتور برگشت باز شود.
- پمپ فشار به شیر شارژو تخلیه کلکتور وصل شود.
- شیر شارزو تخلیه کلکتور رفت باز شود.
- فشار تا ۲ بار و مدت ۱۰ دقیقه در این حالت ادامه داشته باشد.
- افت فشار به علن انبساط لوله مشاهده خواهد شد و پس از آن پایدار می شود.
- فشار تا ۶ بار افزایش و مدت ۲ ساعت قرار می دهید در ایت حالت نباید افت فشار ۲/۰ بار باشد در غیر این صورت باید دنبال افت فشار و نشتی در سیستم باشید.
- سیستم باید تا پایان بتن ریزی تحت فشار ۳ بار باشد تا لوله آسیبی نبیند.
نکته :
از آب تمیز و دما هم دما با محیط استفاده شود
در صورت یخ زدگی باید از ضد یخ مناسب استفاده کنید.
لینک های مرتبط :
👈 سفارش محصولات گرمایش از کف بهتراشان با بالاترین تخفیف
👈 کاتالوگ و مشخصات فنی محصولات بی تی اس
👈 سفارش محصولات بی تی اس با بالاترین تخفیف
👈 کاتالوگ و مشخصات فنی محصولات نیوپایپ
👈 سفارش محصولات نیوپایپ با بالاترین تخفیف